Dezvoltarea copilului

Când aude bebelușul în burtică? Cum să îi dezvolți inteligența verbală încă din perioada sarcinii

Perioada sarcinii poate fi una fascinantă, în special pentru mămicile care trec pentru prima oară prin această experiență și își doresc să se informeze constant despre dezvoltarea pe săptămâni a fătului, pe măsură ce sarcina avansează. Când aude bebelușul din burtică vocile noastre? Este una din cele mai frecvente întrebări pe care și le pun viitorii părinți.

Când îmi poate auzi bebele din burtică vocea?

Studiile spun că în jurul săptămânii 18 de sarcină, stadiul de dezvoltare al urechii fătului este suficient de avansat, astfel încât acesta începe să perceapă sunetele din corpul tău, cum ar fi bătăile inimii sau respirația.

La 27-28 de săptămâni (6-7 luni) de sarcină, bebelușul din burtică poate deja să perceapă vocile, lichidul amniotic fiind un excelent conductor pentru sunete. Acesta recunoaște mai ales vocea mamei, pentru că o aude cel mai des și mai clar, însă nici prezența unui tătic comunicativ nu va trece neobservată. S-a demonstrat faptul că după naștere, bebelușii recunosc vocile persoanelor pe care le aud în timpul trimestrului 3 de sarcină. Mai mult decât atât, aceștia reacționează diferit la cuvinte sau sunete pe care le-au auzit frecvent în burtică, în comparație cu altele pe care nu le-au auzit deloc.  

Ce este inteligența verbală și de ce ar trebui să ma preocupe atât de devreme?

Inteligența verbală este una dintre cele opt inteligențe pe care le descrie Howard Gardner în Teoria Inteligențelor Multiple: verbal-lingvistică, logico-matematică, kinestezică, interpersonală, intrapersonală, muzicală și naturalistă.

Inteligența verbală este capacitatea individului de a înțelege concepte exprimate în cuvinte și abilitatea acestuia de a opera verbal și în scris cu cuvintele. Pe lângă capacitatea de a comunica, nivelul de dezvoltare al inteligenței verbale influențează major capacitatea minții de a găsi soluții la probleme, memoria procedurală și atenția. Inteligența verbală este de asemenea un predictor important al inteligenței generale. Sistemul educațional, în special cel tradițional din România solicită într-un procent foarte mare inteligența verbală, întrucât la școală, elevii ascultă, scriu, citesc și vorbesc, procesul de predare axându-se mai puțin pe învățarea prin experimente și jocuri.

Fereastra de oportunitate pentru dezvoltarea inteligenței verbale este între 0-6 ani, cu cel mai puternic impact în intervalul 0-2 ani. Însă, fiind demonstrată capacitatea bebelușului de a auzi și recunoaște limbajul încă din burtică, cu cât începem mai devreme să îi vorbim și să îi citim, cu atât îl vom echipa cu abilități care îl vor ajuta pentru tot restul vieții.  

Când ar trebui să îi citesc și ce tip de cărți ar trebui să aleg?

La început poate părea ciudat să vorbești cu o ființă pe care nu o cunoști, chiar daca aceasta se află în burtica ta de ceva vreme. Important este să îți dai timpul și spațiul necesar până te simți confortabilă să faci asta. Este un sentiment absolut normal, în special pentru mămicile care trec prin această experiență pentru prima oară.

Poți începe cu un simplu “noapte bună” la culcare, sau îi poți povesti lucruri din rutina ta zilnică, atunci cand sunteți doar voi. În această etapă îți poți invita partenerul să fie parte din conversație. Se va simți responsabilizat și este un exercițiu bun de acomodare în noua formulă.

După ce ai “spart gheața”, începand cu săptămana 27-28 de sarcină, poți trece la pasaje scurte din cărți cu care esti familiarizată deja sau pe care ți le amintești cu drag din copilărie. Ușor, ușor, vei crea o relație cu bebelușul tău și vei trăi experiențe memorabile atunci când acesta va reacționa la ceea ce îi citești. Deși în această etapă el nu înțelege însemnătatea cuvintelor, va simți tonalitatea vocii tale și mesajul va ajunge la el.

Dacă deja ai copii cărora le citești și mai așteptați o surioară sau un frățior, obiceiul lecturii cu voce tare este deja parte din rutina ta, iar lucrurile vin natural. Este o ocazie perfectă ca frații mai mari să se acomodeze în noua formula, să își exerseze capacitatea de a se exprima verbal și de a reda o poveste cu voce tare pentru bebele din burtică. Îți recomandam să alegi povești scurte, cu rime și ilustrații pentru copiii mici, între 0-3 ani.

Citindu-i copilului tău chiar înainte ca el să se nască, poți fi sigură că ai adus o contribuție pe viață la inteligența lui verbală. În plus, ai sădit un obicei sănătos și foarte posibil dragoste pentru lectură în anii ce vor urma.