Dezvoltarea copilului

Cand aude bebelusul in burtica? Cum sa ii dezvolti inteligenta verbala inca din perioada sarcinii

Perioada sarcinii poate fi una fascinanta, in special pentru mamicile care trec pentru prima oara prin aceasta experienta si isi doresc sa se informeze constant despre dezvoltarea pe saptamani a fatului, pe masura ce sarcina avanseaza. Cand aude bebelusul din burtica vocile noastre? Este una din cele mai frecvente intrebari pe care si le pun viitorii parinti.

Cand imi poate auzi bebele din burtica vocea?

Studiile spun ca in jurul saptamanii 18 de sarcina, stadiul de dezvoltare al urechii fatului este suficient de avansat, astfel incat acesta incepe sa perceapa sunetele din corpul tau, cum ar fi bataile inimii sau respiratia.

La 27-28 de saptamani (6-7 luni) de sarcina, bebelusul din burtica poate deja sa perceapa vocile, lichidul amniotic fiind un excelent conductor pentru sunete. Acesta recunoaste mai ales vocea mamei, pentru ca o aude cel mai des si mai clar, insa nici prezenta unui tatic comunicativ nu va trece neobservata. S-a demonstrat faptul ca dupa nastere, bebelusii recunosc vocile persoanelor pe care le aud in timpul trimestrului 3 de sarcina. Mai mult decat atat, acestia reactioneaza diferit la cuvinte sau sunete pe care le-au auzit frecvent in burtica, in comparatie cu altele pe care nu le-au auzit deloc.

Ce este inteligenta verbala si de ce ar trebui sa ma preocupe atat de devreme?

Inteligenta verbala este una dintre cele opt inteligente pe care le descrie Howard Gardner in Teoria Inteligentelor Multiple: verbal-lingvistica, logico-matematica, kinestezica, interpersonala, intrapersonala, muzicala si naturalista.

Inteligenta verbala este capacitatea individului de a intelege concepte exprimate in cuvinte si abilitatea acestuia de a opera verbal si in scris cu cuvintele. Pe langa capacitatea de a comunica, nivelul de dezvoltare al inteligentei verbale influenteaza major capacitatea mintii de a gasi solutii la probleme, memoria procedurala si atentia. Inteligenta verbala este de asemenea un predictor important al inteligentei generale. Sistemul educational, in special cel traditional din Romania solicita intr-un procent foarte mare inteligenta verbala, intrucat la scoala, elevii asculta, scriu, citesc si vorbesc, procesul de predare axandu-se mai putin pe invatarea prin experimente si jocuri.

Fereastra de oportunitate pentru dezvoltarea inteligentei verbale este intre 0-6 ani, cu cel mai puternic impact in intervalul 0-2 ani. Insa, fiind demonstrata capacitatea bebelusului de a auzi si recunoaste limbajul inca din burtica, cu cat incepem mai devreme sa ii vorbim si sa ii citim, cu atat il vom echipa cu abilitati care il vor ajuta pentru tot restul vietii. 

Cand ar trebui sa ii citesc si ce tip de carti ar trebui sa aleg?

La inceput poate parea ciudat sa vorbesti cu o fiinta pe care nu o cunosti, chiar daca aceasta se afla in burtica ta de ceva vreme. Important este sa iti dai timpul si spatiul necesar pana te simti confortabila sa faci asta. Este un sentiment absolut normal, in special pentru mamicile care trec prin aceasta experienta pentru prima oara.

Poti incepe cu un simplu “noapte buna” la culcare, sau ii poti povesti lucruri din rutina ta zilnica, atunci cand sunteti doar voi. In aceasta etapa iti poti invita partenerul sa fie parte din conversatie. Se va simti responsabilizat si este un exercitiu bun de acomodare in noua formula.

Dupa ce ai “spart gheata”, incepand cu saptamana 27-28 de sarcina, poti trece la pasaje scurte din carti cu care esti familiarizata deja sau pe care ti le amintesti cu drag din copilarie. Usor, usor, vei crea o relatie cu bebelusul tau si vei trai experiente memorabile atunci cand acesta va reactiona la ceea ce ii citesti. Desi in aceasta etapa el nu intelege insemnatatea cuvintelor, va simti tonalitatea vocii tale si mesajul va ajunge la el.

Daca deja ai copii carora le citesti si mai asteptati o surioara sau un fratior, obiceiul lecturii cu voce tare este deja parte din rutina ta, iar lucrurile vin natural. Este o ocazie perfecta ca fratii mai mari sa se acomodeze in noua formula, sa isi exerseze capacitatea de a se exprima verbal si de a reda o poveste cu voce tare pentru bebele din burtica. Iti recomandam sa alegi povesti scurte, cu rime si ilustratii pentru copiii mici, intre 0-3 ani.

Citindu-i copilului tau chiar inainte ca el sa se nasca, poti fi sigura ca ai adus o contributie pe viata la inteligenta lui verbala. In plus, ai sadit un obicei sanatos si foarte posibil dragoste pentru lectura in anii ce vor urma.